Mi-a ras inima de bucurie Sambata vazand curtile romanilor europeni rosii de sangele porcilor sacrificati. Sacrificati cu cutitul, asa cum o face romanul de mii de ani. Taiatul porcului este un ritual, strans legat de religia noastra - exista Ignatul - zi crestina in care se sacrifica porcul. De asemenea pe fruntea porcului se face o cruce cu cutitul, asigurand ca acest sacrificiu se face in numele si legea Domnului.
Ei bine...sa PURCEdem!
Ritulalul incepe cu o tuica si cu injunghierea animalului. Si de tuica si de injunghiere "se bucura" de obicei oameni SANATOSI, cu vana si nu in ultimul rand cu pricepere. Atentie la acest amanunt! Priceperea face ca animalul sa nu se chinuie. Desi nu este impuscat in cap sau electrocutat, animalul moare repede, fara prea mult chin. Deci jbing in cap la UE!
Urmatoarea etapa este parlirea porcului cu foc, cu paie, cu aparatul de sudura cu autogen, sau cu lupa. :) ..dupa remuneratie si dupa posibilitati. Din cate stiu, modul clasic de parlire este pe pat de paie.
Apoi, porcul parlit se spala cu apa fiarta si cu o perie de sarma. Se mai racaie dibaci pe ici pe colo cu cutzitasul pt a indeparta si cele mai incapatanate urme de jeg si arsura.
Acum e pregatit pt a fi "ciobanit". Adica taiat, transat - pregatit pt. consum. Asta e o etapa foarte interesanta; cel care ciobaneste porcul se misca ca un chirurg, tot ce face pare foarte-foarte simplu. Deodata vezi animalul dezbracat de straturile de sorici, sunca , mushi, coaste etc.
Sa nu uitam ca de la porc se manaca tot. Iar daca nu se mananca tot, se scorneste sigur vreo jucarie din ce ramane. Deci..randament 100%. ....cu toate astea nu este un perpetum mobile. Pt ca pierderi tot sunt. De ex: SORICIUL. Se mananca in disperare pe toate gurile: gurile celor care taie, ale celor care asista cu tuica fiarta in mana, si nu in ultimul rand ale cainilor si pisicilor care au viata doar in ochi si nas in preajma unui asa festin.
In timpul ciobanirii se ma intampla niste activitati specifice femeilor: Pregatitul "Pomenii porcului" - care consta in muschi cu ceva grasime pe el ,bine prajt, alaturi de ficati si alte carnuri datatoare de zeama si dureri de stomac. Se mananca cu mamaliga si multe muraturi. In tot acest timp, nu se lasa din mana tuica fiarta. Face bine la digestie si la frig....Sa-mi sara ochii daca nu! :)
Alta activitate se desfasoara in "fundul" gradinii. Aici e nevoie de o femeie tare de ficat pt ca o asteapta o treaba de care fuge toata lumea. Se curata matele! Nici cainii nu prea raman prin zona...
Urmeaza asezatul pe caprarii a bucatilor de carne, sunci, organe etc. Se mai aciuiaza oportunisti ca mine veniti sa cumpere "carne de casa" si apoi se aseaza lumea la pomana porcului.
Va doresc ficat puternic, obraji rosii si muta sanatate! Vin sarbatorile! ...pe care romanii le transforma in serbari cat ai zice tuica.
Fir-ash al naibii ce fiesta in toata regula acolo (ca tare mi-ai facut pofta)...sigur nu se cheama rubrica BUCATARIA ROMANULUI ???
ReplyDeleteCraciun fericit, Dedi, si ficat pe masura! Voiam sa-ti scriu ca esti mai mult poet decat fotograf, dar pozele astea cu porcu' sunt de film!
ReplyDeleteSper ca stii cine ti-ar scrie asa ceva...:) (..) Oricum, mult mai bine!
mersi!
ReplyDeletebanuiesc eu...dar totusi... de ce anonim?
Supertare seria asta cu taiatul porcului,BRAVO!!!
ReplyDeletesupertare seria asta cu taiatul porcului...BRAVO!!!
ReplyDelete